Energiebeheer

IPBuilding laat je toe je energieverbruik nauwgezet in het oog te houden, wat zal resulteren in een lagere energiefactuur.

Als uitgangspunt wordt de informatie van de slimme meter gebruikt om het totaal plaatje in kaart te brengen. Belangrijk is ook het gedrag van een aantal grootgebruikers in kaart te brengen zoals  vaatwas, droogkast, boiler, enz. En nog belangrijker is het om deze toestellen in te schakelen in functie van zelf consumptie (teruggave opgewekte energie te vermijden) of net uit te schakelen als er bijvoorbeeld gekookt wordt om piekverbruiken te vermijden. IPBuilding beschikt over een aantal oplossingen(zelfs draadloos) hiervoor. Het energiemanagement wordt pas compleet als er intelligente koppelingen(API) gemaakt kunnen worden met warmtepomp, omvormers, batterijpacks, …

Je kan dus:

 • Je toekomstig verbruik gaan berekenen
 • Je huidig verbruik in kaart brengen (zware verbruikers volgen zoals een warmtepomp, ventilatie, wasmachine, diepvries, etc.)
 • Sluimerverbuik gaan monitoren en reduceren

Volgende zaken worden gemeten:

 • Totaalverbruik van ELEKTRICITEIT en GAS via de Slimme meter
 • Meting energieverbruik van 4 specifieke kringen met grootverbruikers (max. 20A): kookplaat, wasmachine, droogkast en microgolf
 • Theoretische berekening van het energieverbruik van alle gekoppelde uitgangen
 • Energie dashboard met weergave van:
  • Elektriciteitsverbruik per verbruiker in € en kWh
  • Gasverbruik (indien van toepassing)
  • Grafieken van verbruik (totaal/per verbruiker) over bepaalde tijdsperiode


ICE Call noodoproepsysteem

“Onmiddellijk in contact met de zorgverlener in geval van nood”

In een assistentiewoning of zorgsite is een intelligent noodoproepsysteem van levensbelang. Het ICE Call noodoproepsysteem van IPBuilding is het meest complete noodoproepsysteem op de markt.

Bij het indrukken van de knop (geïntegreerd op de touchscreen of draadloos via pols- of halszender of draadloze rode knop) wordt een digitale spreek- en luisterverbinding gelegd met de erkende zorgverlener. Deze zorgverlener of alarmcentrale weet ook meteen van waar de oproep geplaatst werd in het gebouw.

Daarnaast zal de slimme assistentiewoning ook:

 • Alle verlichting aanschakelen
 • Het kookfornuis uitschakelen
 • De televisie uitschakelen (zodat een optile spreek- luisterverbinding tot stand kan worden gebracht)
 • Eventueel de automatische screens omhoog laten
 • De vloerverwarming verhogen

Niet stigmatiserend
De gebruikers hebben wel behoefte aan de alarmfunctie, maar niet aan een stigmatiserend product in huis. Daarom integreerde IPBuilding de rode knop op het aanraakscherm zodat een klassiek wit/rood oproepsysteem aan de muur overbodig wordt.

Overal toegankelijk
In gebouwen kunnen ook buiten de woningen (algemene delen, gangen, sanitaire ruimtes, kelder, enz.) oproep telefoons geplaatst worden waardoor een draadloze oproep van een bewoner van eender waar in het gebouw terecht komt bij de zorgverlener.

Spraak én Beeld = beeldbellen
Indien de assistentiewoning voorzien is van de optie videomonitoring (7.2) met geïntegreerde IP-camera’s kunnen bij het plaatsen van een oproep onmiddellijk live beelden worden meegestuurd naar de zorgverlener.

Levensloopbestendig wonen

Het ICE Call Noodoproepsysteem kan steeds worden toegevoegd aan een bestaande Smart Living woning of appartement. Op die manier beschikken bewoners over een levensloopbestendige woning.

 Zoneverwarming

“Extra comfort en vooral energiebesparend”

IPBuilding zorgt voor comfort en een efficiënt energiebeheer. Een voorbeeld hiervan is de geïntegreerde zoneverwarming waarbij bijvoorbeeld in de leefruimte, slaapkamer en badkamer slimme temperatuursensoren op de UTP Cat  6 busbekabeling worden aangesloten. Deze meten continu de temperatuur in deze ruimtes. De sensoren worden ingewerkt in het standaard schakelmateriaal. In het gebruiksvriendelijke weekprogramma kunnen de gewenste comforttemperaturen per dag en tijdstippen ingesteld worden. De gewenste temperaturen dienen eenmaal per ruimte te worden ingesteld, maar kunnen te allen tijde worden gewijzigd.

De temperaturen worden bovendien automatisch aangepast in functie van aanwezigheid rekening houdend met dag- en nachtregime.Een temperatuursafwijking “Boost” -bijvoorbeeld leefruimte 22°C voor 60 minuten- kan  eenvoudig geactiveerd worden op het centrale touchscreen.

De verwarming kan ook vanop afstand bediend worden door de bewoner. Handig als je terugkeert na een vakantieperiode of onverwacht vroeger thuiskomt. Ook kunnen familieleden of de zorgverlener de instellingen vanop afstand wijzigen als de bewoner dit op latere leeftijd niet meer zelfstandig kan.

 Home automation

In een intelligente woning kunnen de verschillende systemen (verlichting, verwarming, elektrische toestellen,…) aan elkaar gekoppeld worden en met elkaar communiceren. Dit geeft de bewoner een groter gevoel van comfort. Zo kun je vanuit de wagen in één beweging de garagepoort openen met de afstandsbediening, een lichtpad aanzetten van de garage tot de ingang, de verwarming in comfort-stand zetten en de lichten in de leefruimte aanschakelen. Of je regelt vanuit je zetel via je tablet de bediening van de elektrische rolluiken en de dimbare sfeerverlichting terwijl je tegelijkertijd ook de onnodige toestellen uitschakelt. De toegangscontrole laat u toe om zelf te bepalen wie en op welke tijdstippen binnen kan (familie, personeel, poetsvrouw, hulp aan huis, enz.).

In tegenstelling tot tal van andere intelligente systemen staat comfort bij IPBuilding ook voor de software die uiterst gebruiksvriendelijk is. Een sfeer aanmaken of een drukknop een functie toekennen is kinderspel. De nieuw aangemaakte sfeer zal onmiddellijk automatisch ook op de smartphone of tablet app weergegeven worden.Ventilatieregeling

“Voor een gezonde leef- en werkomgeving”

Een slecht binnenhuisklimaat kan zorgen voor ademhalingsproblemen, een droge keel, hoofdpijn, allergieën, concentratieverlies, energietekort of slaperigheid. Teveel vocht in huis kan op zijn beurt geurtjes, condensatie en schimmelvorming met zich meebrengen. Daarom is het uitermate belangrijk om grondig en op regelmatige basis te ventileren.

Continu en gecontroleerd ventileren is de enige efficiënte manier om een gezond binnenklimaat te garanderen.
Ventilatiesystemen kunnen gestuurd worden via de bijhorende 3-standenschakelaar (afwezig, health en boost) of andere ingebouwde intelligentie. Echter, ervaring leert dat men deze standenschakelaar quasi nooit van positie wijzigt.

De functie van de standenschakelaar wordt overgenomen door IPBuilding. De aansturing van het ventilatiesysteem in 3 standen gebeurt volledig automatisch rekening houdend met regimes aanwezig, afwezig, dag en nacht. Ook zal bij het koken, badkamer of toiletbezoek het ventilatiesysteem automatisch voor bepaalde tijd op de booststand draaien.

 Sferen

U kent het gevoel. U komt ’s avonds binnen in uw woning en schakelt de verlichting aan, doet de gordijnen toe, zet de verwarming hoger en schakelt de televisie aan, … Een heel aantal handelingen die IPBuilding samenbrengt in ‘sferen’.

Dit kan bijvoorbeeld een ‘welkom’ sfeer zijn die automatisch wordt opgeroepen als u uw woning betreedt. Of een sfeer ’tv-kijken’ die meteen de verlichting uitschakelt, de televisie opzet alsook een sfeerlicht naast de televisie. Ook een sfeer slapengaan, lezen en natuurlijk een sfeer ‘alles uit’ wanneer u vertrekt uit de woning worden vaak aangemaakt. U beheert de sferen helemaal zelf en maakt via het beheersplatform van IPBuilding makkelijk een nieuwe sfeer aan.Slimme sensoren

“Multifunctioneel inzetbaar”

De slimme sensoren worden multifunctioneel ingezet.

In het regime ‘aanwezig’ worden de sensoren gebruikt om in functie van aanwezigheid:

 • verlichting aan en uit te schakelen
 • ventilatie naar hogere stand te schakelen
 • verwarming te activeren
 • audio aan te zetten
 • geschakelde stopcontacten aan en uit te schakelen

Licht- en tijdsturingen kunnen gekoppeld worden aan sensoren. Bijvoorbeeld opdat een bepaalde sensor enkel en alleen actief zou zijn indien het buiten donker is of tussen bepaalde tijdstippen.

In het regime ‘afwezig’ wordt de sensor gebruikt als alarmsensor. Van zodra iemand wordt gedetecteerd zal de alarmsfeer worden geactiveerd.

Verder kan de sensor ook worden ingezet om afwijkend leefgedrag in kaart te brengen.

Standaard is 1 sensor mee opgenomen (badkamer)Actieve zonwering

“Licht en warmte van de zon naar eigen wens”

Door het toepassen van klimaatsensoren en tijdfuncties zullen alle elektrische zonweringen (rolluiken, gordijnen, screens) onafhankelijk automatisch op- of neergaan op basis van het klimaat buiten, binnen, de stand van de zon en tijdsinstelling.

Via drukknoppen of het centrale aanraakscherm kan de bewoner ten alle tijde zelf de stand van de zonwering bepalen. Indien de weersomstandigheden te slecht zijn, worden de screens automatisch terug opgehaald zodat schade kan worden vermeden.

Er wordt één weerstation geplaatst per site. Alle wooneenheden staan in verbinding met het lokale weerstation. In iedere wooneenheid wordt een centraal aanraakscherm geplaatst. Het actuele weer en weersvoorspellingen kunnen hierop worden geraadpleegd.Zorg en dienstenplatforms

“Integratie met zorg -en dienstenplatforms”

Op het aanraakscherm kunnen ook linken gelegd worden naar zorg en/of dienstenplatforms. Zo worden applicaties van derde partijen meteen getoond op het aanraakscherm en kunnen bewoners, zorgverleners of familieleden deze software meteen gebruiken.

 

Vandaag kunnen Cubigo, Digitale Woonassistent, Care Solutions en Smart Assist geïntegreerd worden op het aanraakscherm. Op vraag kunnen ook andere applicaties een plaats krijgen.Multiroom Audio

Met IPBuilding kan u uw favoriete muziek beluisteren via Spotify, internet radio of vanop een harde schijf (NAS). Verder kan men via de audio input op elke amplifier ook een externe bron (bv. cd-speler, platenspeler, enz.) of een Apple Airport (of iets dergelijks) koppelen voor het streamen van muziek rechtstreeks vanaf een mobiel toestel.

De bediening kan verlopen via via touchscreens, drukknoppen, tablet of smartphone. Standaard worden er 4 zones voorzien met 2 luidsprekers/zone, in stereo en multi-source. Verder heeft men ook de mogelijkheid om het systeem uit te breiden naar 8, 12 of 16 zones en kan men ook tot 4 externe versterkers (Bose, Yamaha, B&W, Denon, …) koppelen via de niet versterkte uitgangen op de Multimediaserver.