ABS Bouwteam inspireert opnieuw met IPBuilding

Het architectenduo Govaert & Vanhoutte, gekend om hun tijdloze en visionaire ontwerpen, tekenden voor de architectuur. ABS Bouwteam stond in voor al het overige: ontwerp interieur, coördinatie van de bouwwerken, keuzes materialen, technieken en afwerking. Met deze inspiratiewoning zijn ze niet aan hun proefstuk toe. ABS Bouwteam bouwt jaarlijks zo’n 30 à 40 particuliere villa’s in heel Vlaanderen. Onder de noemer ABS Projecten realiseren zij tevens afgewerkte woonprojecten (woningen, appartementen, lofts, etc.).

Inspiratiewoning
ABS Bouwteam wil inspireren en dat doen ze op alle vlakken. Heel wat aandacht ging naar het ontwerp, de keuze van materialen en vanzelfsprekend het energiebeheer. Opnieuw koos ABS voor IPBuilding om de verschillende woonentiteiten uit te rusten tot een volwaardige, toekomstgerichte Smart Home.

Lynn Blancquaert (bouwconsulent ABS Bouwteam): “Wil men toekomstgericht en duurzaam bouwen, dan kan men bijna niet meer om een ’Smart Home systeem’ heen. Efficiënt energiebeheer, het creëren van „sferen”, het afspelen van audio, de bediening van gordijnen & screens, … behoren steeds vaker tot het wensenpakket van de klant.”

IPBuilding zorgde voor een Full Smart Home waarbij alle functionaliteiten – verlichting, verwarming, screens, videofonie, sensoren en automatisaties – worden samengebracht op één gebruiksvriendelijk platform. In iedere woonzone kunnen deze functionaliteiten bediend worden via een vaste 10 inch touchscreen (bevestigd aan de muur) of via de smartphone of tablet van de eigenaar. Dit zowel lokaal als vanop afstand. Tot slot stond IPBuilding ook in voor de multiroom audio, goed voor 16 zones met integratie van Spotify en Apple Airplay.
ABS Bouwteam speelt hiermee meer dan in op de trends die zich aftekenen in de woning- en projectbouw en realiseert met dit inspiratieproject de woonomgeving van morgen.

Meer info:
IPBuilding – Smart Homes: www.ipbuilding.be
ABS Bouwteam: www.absbouwteam.be



Woonproject Sint-Rochuswegel

Het gebouw bestaat uit 24 moderne studio’s en zal huisvesting bieden aan een heterogene groep van mensen met een beperking. Zij krijgen allen hun eigen stek middenin de maatschappij. Dit inclusieve woonproject is het resultaat van een samenwerking tussen Zonnehoeve|Living+ en Livinvest cvba-so.

Het accent ligt op het individueel wonen, met voldoende aandacht voor het gemeenschapsleven, het groepsgebeuren. Door de opdeling in studio’s zal elke cliënt individueel kunnen wonen en een persoonlijke ruimte hebben die hij/zij naar eigen smaak kan inrichten. Er wordt ondersteuning geboden op diverse levensdomeinen en gestreefd naar een maximale zelfontplooiing en een kwaliteitsvol leven.

Zonnehoeve|Living+ koos voor een Smart Building, waarbij iedere studio voorzien werd van een touchscreen vanwaar de bewoners zelfstandig de verlichting kunnen bedienen, sferen kunnen oproepen (zoals een alles-uit functie), de automatische zonnewering kunnen bedienen, alsook de videofoon. Ook het IPBuilding-noodoproepsysteem werd uitgerold. Bewoners en zorgverleners beschikken ook over een badge die hen toegang verschaft aan de toegewezen ruimtes.

“We kiezen ervoor om revolutionair te zijn. Voor dit woonproject hebben we er dan ook voor gekozen om op zoek te gaan naar een flexibel en gebruiksvriendelijk systeem. Net daarom zijn we in zee gegaan met IPBuilding,” aldus Sigrid Deseyn (zorgcoördinator Zonnehoeve|Living+).

Door te kiezen voor een Smart Building, kiest Zonnehoeve|Living+ voor een toekomstgerichte aanpak en voor studio’s die technologisch kunnen meegroeien met de noden en behoeften van bewoners. Zo kan een draadloze knop, die vandaag aaneengekoppeld is met het noodoproepsysteem, morgen door de beheerders van het gebouw makkelijk gewijzigd worden. Ze kunnen deze bv dan koppelen aan een knop die gemonteerd wordt op de rolstoel van een bewoner, die vanaf dan de voordeur automatisch laat open gaan. Kortom, een optimale flexibiliteit in de soms snel evoluerende leefwereld van mensen met een beperking.



Bedrijfsgebouw Projectatelier

IPBuilding realiseerde er voor Projectatelier een heuse Smart Building met een maximum aan functionaliteiten en een minimum aan drukknoppen. Wanneer een medewerker ’s ochtends de deur opent met zijn of haar badge, weet het gebouw meteen wie er binnen komt. Verlichting op het kantoor van deze persoon, temperatuur,… kunnen meteen en automatisch afgestemd worden op de wensen van de medewerker.

Chris Huybrechts, die samen met Peter Monden tier jaar geleden het interieurbedrijf oprichtte, creëerde naast kantoorruimte ook een heus belevingscentrum dat de wetenschap van het inrichten combineert met de ervaring in de praktijk. Er wordt getoond  hoe een interieurinrichting medewerkers kan motiveren, hen kan aan de organisatie kan verbinden en ervoor kan zorgen dat ze zich goed voelen.

Sfeer staat centraal
Projectatelier bouwde het 2.000 m² grote Office Lab voor bouwers, architecten en interieurarchitecten die op zoek zijn het naar de interieuridentiteit die bij hun organisatie of klanten past. Een groot deel van het concept is wetenschappelijk onderbouwd, een ander deel wordt door de perceptie van de bezoekers en gebruikers gewaardeerd en subjectief beoordeeld. De toonzaal is verdeeld in vijf sfeerzones, zodat bezoekers er de stijl en smaak kunnen ontdekken die het best bij hun organisatie past.

Bij elke sfeer horen aangepaste kleuren, geuren, materialen, verlichting en muziek. Het kantoormeubilair vormt er een deel van het geheel.

Toekomstgericht
De kantoorruimte is een toonbeeld van toekomstig werken: elke ‘benchtafel’ heeft haar eigen tuintje, de ‘personal lockers’ zijn tevens ‘moodboards’, zitzakken vervangen saaie vergaderstoelen, de brainstormruimte is een binnentuin met een Scandinavische moswand. Elke ‘flextafel’ heeft haar eigen buitenraam, dat tot op vloerniveau kan worden opengeschoven, zodat het mogelijk wordt in open lucht te werken. De uitwisseling van praktische informatie verloopt draadloos via Internet, verwarming, koeling, licht en geluid worden aangestuurd met de smartphone. Hiervoor werd een beroep gedaan op IPBuilding.



Assistentieflats De Linden

Yo Buyens: “Dit is ons eerste project dat we realiseerden in de zorg. Alvorens ons concept vorm te geven, hebben we erg veel andere projecten bezocht. Steeds met in het achterhoofd het idee: “hoe willen wij eigenlijk wonen als we 70, 80 of ouder zijn.”

Veiligheid, vrijheid, respect, sociaal engagement, toegankelijkheid en dienstverlening staan voorop. Het spreekt voor zich dat de assistentiewoningen volledig rolstoeltoegankelijk zijn. Alle faciliteiten om gepaste zorg te gaan bieden indien nodig zijn aanwezig, maar niet zichtbaar. Op deze wijze spelen de initiatiefnemers in op de waardigheid en privacy van de bewoners.



Residentie Felix Brouwershof

Bekijk hier een korte videoreportage over dit project:



Case Intrabouw Sint-Niklaas

Stijlvolle kantoor omgeving met state-of-the-art technologie

Intrabouw Lifestyle Buildings is een projectontwikkelaar uit het Waasland, gekend voor zijn vooruitstrevende en hedendaagse projecten. Jaarlijks realiseert Intrabouw 50 tot 60 aantrekkelijke nieuwbouwwoningen en appartementen waarbij evenveel aandacht geschonken wordt aan de architectuur, de inplanting in de omgeving èn aan het comfort en inrichting van de woning.  De bouwprojecten volgen het BEN-principe (Bijna Energieneutraal Bouwen) waarbij Intrabouw gebruikt maakt van de beste materialen en technieken.

Sinds kort bevindt de nieuwe uitvalsbasis van het Intrabouwteam zich aan de Parklaan te Sint-Niklaas. Het nieuwbouwproject, met zowel appartementen als kantoren, werd volledig gerealiseerd met Smart Building technologie in samenwerking met IPBuilding.