Intelligent wonen

Intelligent_wonen1

Meer en meer woningen en gebouwen worden uitgerust met intelligente toepassingen en worden vanop afstand via PC, smartphone of tablet beheerd. Binnen enkele jaren zal bijna elk nieuwbouwproject – van villa tot appartement, school tot kantoor, winkel tot zorginstelling – met intelligente systemen uitgerust worden.

Een intelligent gebouw is aanpasbaar aan de veranderende behoeften van de bewoners door de jaren heen, en is dus zeer flexibel. Zo kan een kinderkamer in een handomdraai in een kantoorruimte omgetoverd worden. Bij een klassieke elektrische installatie kan je dit niet realiseren zonder kappen en slijpen, wat extra kosten met zicht mee brengt.

inte3

Elke woning is tegenwoordig uitgerust met meerdere intelligente toestellen. Denk maar aan de verwarmingsketel die rekening houdt met de binnen- en buitentemperatuur, de elektrisch bediende garagepoort, het ventilatiesysteem, de elektrische rolluiken, de voorgeprogrammeerde verlichting, de audio- en videoinstallatie, etc.

Het zijn stuk voor stuk alleenstaande, op zichzelf werkende systemen die in de klassieke woningen niet onderling communiceren. Wanneer we thuiskomen in een woning met een klassieke elektrische installatie, moeten we elk van de toestellen apart activeren : zo komen we bv. binnen langs de garagepoort, schakelen de lichten ruimte per ruimte aan, zetten de verwarming hoger, schakelen de TV en audioinstallatie aan etc…

In een intelligente woning hoeft dit niet. Door de verschillende systemen met elkaar te laten communiceren, krijgen we een flexibele installatie die niet alleen extra comfort biedt, maar ook een beter energiebeheer en verhoogde veiligheid garandeert.

Uw hedendaagse elektrische installatie is dus een “geïntegreerde leef –en woonautomatisering” geworden, of kortom: een intelligente woning.

Intelligent wonen 7Toch kiezen de meeste bouwheren nog steeds voor een klassieke elektrische installatie. Zij doen dit omdat ze de mogelijkheden van intelligent wonen en intelligent bekabelen nog onvoldoende kennen of als te duur beschouwen. Een hedendaags intelligent systeem met slimme bekabeling is echter, als het goed ontworpen is, een uitstekende investering in de toekomstige waarde van het gebouw.

Elke intelligente installatie wordt ook op maat gemaakt volgens de wensen en behoeften van de bouwheer en is steeds aanpasbaar. Enkele voorbeelden :

 

 

- Als je ‘s morgens je huis verlaat, druk je op de knop “alles uit”. Deze is geprogrammeerd om alle lichten in het huis te doven, de thermostaat in eco-stand te zetten en de elektrische toestellen uit te schakelen (bv. koffiezet, TV,…). In de winter blijft de tuinverlichting nog even aan om je een veilig gevoel te geven als je het huis verlaat.

- Je bent niet thuis. Via een elektronische toegangskaart kan u het systeem vanop afstand toestemming geven om bv. uw poetshulp op vooraf vastgelegde uren en dagen het huis te laten betreden. Op die manier hoeft u geen extra sleutels bij te laten maken. Dit verkleint het risico op misbruik.

Intelligent wonen 6

Bij een nieuwbouwproject staan energiegebruik, veiligheid en comfort centraal. Naargelang de wensen en het budget van  de bouwheer kan het systeem in de intelligente woning uitgebreid worden, ook in de toekomst.

Bij IPBuilding kan je kiezen uit diverse pakketten tegen betaalbare prijzen:

  • Een basispakket,
  • Een energiepakket
  • Een comfort pakket
  • Een veiligheidspakket
  • Een pakket voor je tweede woning.